Mar 30, 2011

Sempadan Kariah

Postby anakMINANG04 »
:salam

Moga dirahmati Allah...

Di Msia...masjid2 ditadbir oleh Jawatankuasa Kariah Masjid....yakni..satu kariah, satu masjid....atau kalo ada 2 masjid pun...satu masjid adalah diiktiraf sebagai 'gharu jamik'...yakni tak leh buat solat jumaat...

Sedangkan situasi di Tanah Arab....masjidnya dekat2...kalo tak sempat solat Jumaat di masjid berhampiran...bleh menapak pergi ke masjid yg hanya beberapa meter saja....

Persoalannya...

1) Apakah kepentingan sempadan kariah ini??
2) Adakah ia ada saranan dari al-Kitab & al-Hadis mengenai perkara ini???
3) Boleh tuan panel berikan beberapa pandangan ulamak mengenai perkara ini???

Sekian, terima kasih..

:wassalam


*****************************
Postby al-jawhar »
:salam

Segala puji bagi Allah Swt dan selawat serta salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw. Insya Allah akan kami jawab sekadar kemampuan yang ada.

Sebenarnya persoalan kariah ini adalah berkait rapat dengan keperluan pembinaan masjid dalam sesuatu kawasan.
Pihak kerajaan menetapkan satu masjid untuk satu kariah atas dasar untuk mengelakkan daripada berlakunya perpecahan dan kekurangan jamaah ketika menunaikan solat dalam satu-satu masa.

Pada asasnya , pembinaan sesebuah masjid itu mestilah atas sebab2 berikut :

1. Pembinaannya berdasarkan keperluan yang mendesak ,seperti kawasan tersebut terlalu ramai penduduk sehingga menyebabkan masjid yang sedia ada tidak dapat menampung.Sebab itu di tanah arab , banyak masjid yang dibina berdekatan.Ini kerana penduduk pada sesuatu kawasan tersebut padat dan ramai.

2. Pembinaannya bukanlah bertujuan untuk memecah belahkan umat islam , sepertimana pembinaan Masjid Dhirar oleh golongan munafik yang bertujuan menghalang umat Islam menunaikan solat dan menghadiri majlis Ilmu yang disampaikan oleh Rasulullah saw.

3. Pembinaannya tidak membawa kepada suatu pembaziran.Ini kerana pembinaan masjid yang banyak pada sesuatu kawasan sedangkan ahli jamaahnya terlampau sedikit adalah satu perbuatan yang sia-sia dan tidak berfaedah.Malah tidak mustahil masjid2 yang kosong ini akan dicemari oleh ternakan dan menjadi sarang-sarang penagih dsb.

Maka berdasarkan kepada penerangan di atas , menyebabkan pihak pemerintah membuat persempadanan dalam sesuatu kariah atau kawasan.Pendek kata , pembinaan masjid dalam Islam memerlukan kepada perancangan rapid an mengambil kira keperluan setempat berdasarkan batas-batas yang dibenarkan syarak.

WA

Ruj :
Himpunan Isu-Isu Feqah Terpilih , Dr.Basri bin Ibrahim Al-Hasani Al-Azhari.

1 comments:

Anonymous said...

UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT

Post a Comment